Dvakrát Belgie i Rakousko - i to jsou budoucí štace našich hráčů

20.06.2023

Dvakrát Belgie i Rakousko - i to jsou budoucí štace našich hráčů

Hiago Crins - Lindemans Aalst (Belgie)

Brazilský blokař přišel do Brna před dvěma lety. Do té doby měl zkušenosti pouze s univerzitním volejbalem ve Spojených Státech, kde studoval. Brno bylo pro něj první zkušenost s profesionálním volejbalem v Evropě. Do týmu zapadl skvěle a postupně se vypracoval v jednu z opor týmu. Skromný sympaťák loni procházel zraněním, letos pomohl týmu k postupu do čtvrtfinále.

„Mám přítelkyni ze Srbska, která tu má práci a pomáhala mi tak s aklimatizací na nové prostředí a pomohla mi vyřídit spoustu věcí,“ vzpomíná na své začátky šestadvacetiletý blokař.

Spokojený je také pro svůj sportovní posun: „během těchto dvou sezón jsem se toho spoustu naučil a posunul se dál. Zvláštní poděkování patří trenérům Markovi a Hrazdirovi, kteří s námi každý týden měli specifické tréninky pro konkrétní činnosti. Dost mi to přineslo. Díky také všem fanouškům za podporu. Rvem se za Brno!“ loučí se s úsměvem Hiago, který od nové sezóny bude hrát belgickou nejvyšší soutěž.

Matouš Drahoňovský - Tectum Achel (Belgie)

Tři sezóny v Brně odehrál mládežnický reprezentant Matouš Drahoňovský. V průběhu let vyzkoušel nejen post smečaře, na které hraje svou kariéru, ale mnohokrát zaskakoval i na postu univerzála. Nastupoval i v mládežnických týmech, kde pomohl juniorskému i prvoligovému týmu ke stříbrným medailím. „Rozhodně si myslím, že jsem během tří let volejbalově vyrostl zase o trochu více. Potřeboval jsem změnu a lákají mě nové zkušenosti, které zahraničí nabízí. Navíc budu blíže ke své přítelkyni, která bude hrát v Cáchách,“ těší se na nové angažmá dvaadvacetiletý Drahoňovský, který rovněž jako Hiago míří do Belgie do týmu Tectum Achel.

Marek Zmrhal - zatím bez angažmá

Marek Zmrhal poprvé z Brna odcházel v roce 2016, tedy po úspěšné sezóně zakončené druhým místem z ligy i z poháru. Úspěchy sbíral v Karlovarsku i v Českých Budějovicích, před dvěma lety se do Brna vrátil. V letošní sezóně jej provázelo zranění ramena, po kterém se ale dokázal vrátit zpět na palubovku, kde se rval na postu účka.

„Léčba se zdařila, ale byla dlouhá. Přišel jsem o celou předsezónní přípravu a taky o skoro půlku ligových zápasů. Naštěstí se mi podařilo se vrátit k plné zátěži což od počátečních vyšetření vůbec nebylo jasné. Byly to dlouhé týdny a měsíce, kdy jsem nemohl prakticky nic. To, že jsem nemohl hrát mě samozřejmě trápilo, ale zdraví je jen jedno,“ říká o svém zranění devětadvacetiletý Zmrhal.

Na pro něj neobvyklém postu se mu dařilo a pomohl vybojovat postup do čtvrtfinále: „byl trochu experiment, nakonec jsem na účko šel já - bral jsem to jako dočasnou výpomoc. Myslím, že Ondra Marek mi věřil víc než já a nakonec si troufnu říct, že nám to fungovalo dobře. Kolikrát i se štěstím, protože soupeři hlavně ze začátku nevěděli co čekat.“

A co dál?

„Jasné je zatím to, že se s mojí ženou chystáme a připravujeme na příchod dítěte a do toho uvažujeme a vybíráme, kde a jak by moje kariéra pokračovala dál. Závěrem bych rád vzkázal fanouškům, že jim moc děkuji a vážím si jejich podpory. Ke konci sezony už byla podpora opravdu znatelná a byla hezké vidět Kouničku zase žít a burácet.“

Jakub Kočvara a Matyáš Toman - hostování Sokol Vídeň (Rakousko)

Své herní zkušenosti míří posílit do rakouské Vídně univerzál Jakub Kočvara a nahrávač Matyáš Toman, kteří budou příští sezónu hostovat v tamním Sokole.

Podrobné představení posil vám nabídneme na začátku přípravy v srpnu.