Volejbalistky mistrovských Šelem Ligu mistryň hrát nebudou

12.07.2024

Ani zisk titulu po šesti letech existence nepřiměl volejbalové Šelmy k tomu, aby změnily styl práce a charakter klubu. Podle manažera Martina Gerži bude mistrovský celek i nadále spoléhat na zkušené hráčky, pro něž není volejbal na prvním místě. I z toho důvodu se klub nepřihlásí do Ligy mistryň, byť by na to měl právo.

Volejbalistky mistrovských Šelem Ligu mistryň hrát nebudou

„Přihlásit se do nejprestižnější soutěže v Evropě pro nás nedává smysl. Naše filozofie a duch je postaven na hráčkách, které už mají děti nebo je budou brzo mít či dávají přednost zaměstnání. Nedává to smysl ani jim, ani mně, abych je honil v týdnu po Evropě a o víkendech po českých palubovkách," řekl Gerža.

Pohárové účasti svých Šelem se přesto nebrání. „Odmítnutím Ligy mistryň nás CEV přeřadil až do třetího Vyzývacího poháru, který není tak cestovatelsky a ekonomicky náročný," upřesnil Gerža.

České kluby v evropských pohárech 2025
VK Šelmy Brno CEV Challenge Cup
VK Dukla Liberec CEV Volleyball Cup
VK Prostějov CEV Volleyball Cup
PVK Olymp Praha CEV Challenge Cup
TJ Ostrava CEV Challenge Cup

 

Losování evropských pohárů proběhne v úterý 16. července od 12 hodin, přímý přenos na Youtube CEV.

Šelmy vyhrály extraligu s kádrem, v němž se ústředními postavami staly nahrávačka Pavla Šmídová, matka se dvěma dětmi, a Ivona Marková, která má zatím jednoho potomka. „Dvě hráčky mi po sezoně řekly, že chtějí v nejbližší době otěhotnět, takže s nimi těžko můžu počítat do další sezony," konstatoval Gerža. V týmu končí libero Adéla Chevalierová (Prostějov), univerzálka Yasmine Madsen (francouzský Quimper), smečařka Antonie Kelnárová (americká univerzita v Chicagu) a nahrávačka Radka Mokrá.

„Kádr tak nutně dozná změn. Nyní máme již tým téměř kompletní, řešíme ještě post univerzálky," připustil Gerža. Nové posily budou oznámeny na klubových sociálních sítích v nejbližších dnech.

„Minulá sezóně byla vynikající, byl to pro celý tým velký zážitek, obzvláště ten poslední zápas, kdy se nám podařilo vyhrát před domácím publikem,“ vzpomíná na historický úspěch klubu trenér Jaroslav Vlk, který bude i nadále pokračovat v týmu Šelem. „Těším se na další sezónu. Přijdou nové hráčky, které budeme muset začlenit do týmu, ale i v ostatních týmech budou změny, hráčky se dost přesouvaly mezi týmy. Sezóna bude asi jiná, opět se ale těšíme na evropský pohár a boje o nejvyšší příčky v extralize, pokusíme se i uspět v Českém poháru,“ těší se na svou druhou sezónu u Šelem slovenský trenér.

I příprava na novou sezonu se bude řídit duchem klubu: žádné společné soustředění, žádné společné kondiční bloky. „Tým se sejde 19. srpna a to budou mít holky za sebou individuální práci na kondici," uzavřel Gerža.

Autor: ČTK; upraveno