Výhra nad Libercem byla na spadnutí

03.12.2023

Po čtvrtečním domácím utkání hostili brněnští volejbalisté v sobotu Liberec. Po prohře chtěli domácí bodovat. Dukla venku zatím neoslňuje, a tak se dal očekávat zajímavý zápas. Utkání nezůstalo za očekáváním, byl to boj. I když se zdálo, že Dukla přijde lehce ke třem bodům, Brno se zvedlo, vzdorovalo a dokonce mělo bodový míč na ukončení utkání, ale nakonec po boji vyhrála liberecká Dukla.

Výhra nad Libercem byla na spadnutí

Volejbal Brno – VK Dukla Liberec 2:3 (19:25, 18:25, 25:21, 25:17, 16:18)

Sestřih:

Rozhodčí: Kavala T., Peloušek J.

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Thiessen, Ross, Marocchi, Dixon, libero Kop. Střídali: Hrazdira, Bukáček, Jehlička

Hosté: Suda, Trojanowicz, Johansen, Diáz Gómez, Urueňa, Bryknar, libera Maar, Pavlíček. Střídali: Demar, Ticháček, Svoboda, Jemeljanovs

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Dnes zajímavý zápas. První set do nás soupeř tlačil servisem, naopak my jsme nedokázali podat. Pak nevím, čím se to otočilo, Liberec spadl pod nás. Pak tie-break byl o chybách, my jsme si to nedohráli. I tak asi dobrý bod pro nás.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dva sety bojovného výkonu z naší strany, Dukla ale hrála výborně. Potom jsme začali lépe podávat, stali jsme se vyrovnaným soupeřem, dokonce jsme sahali po vítězství, ale nedokázali jsme dohrát bodový míč.“

Lukas Demar (zástupce kapitána VK Dukla Liberec): „První dva sety jsme byli jasně dominantní, nás pak z rytmu dostalo zranění Nivalda. Brno potom zlepšilo hru, my jsme začali kupit chyby. Potom v tie-breaku jsme měli i kliku. Gratuluji Brnu k dobrému výkonu.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Začali jsme dobré dva sety, pak se Brno dobře vrátilo, nám se zranil Nivaldo, což nás trochu bolelo. Moc jsme se nerozehráli, ale naštěstí v tie-breaku jsme došli do vítězného konce. 

Popis utkání:

Hosté začali utkání lépe. Po chybách domácích a úspěšném podání Dukly domácí trenér reagoval oddechovým časem 2:5. Po oddechu hru domácí hráči zlepšili a srovnali na 8:8. Od tohoto momentu byla hra vyrovnanější, mírně navrch měl Liberec, zejména zásluhou podání. Brno dobře bránilo, ale nedokázalo uhrát bodové míče, 16:18. Brnu se nedařilo podání, hosté navyšovali náskok a v prvním setu k žádnému dramatu už nedošlo, Dukla zvítězila 25:19.

I druhý set začali lépe hostující tým, blokem nebo dobrým podáním bodově odskočil domácím. I když to už vypadalo, že Brno srovná nebo půjdou navrch, opět si Dukla nějak pomohla, 7:9. Hosté skóre navýšili a Brno reagovalo oddechovým časem za stavu 9:13. Hra domácích se ale nezlepšila ani po time a Liberec tak mohl hrát ve své pohodě. Domácímu Brnu nepomohl ani druhý oddech a míchaní sestavy. Liberec si dokráčel pro vítězství i v druhém setu 25:18.

Třetí set byl od začátku nejvyrovnanější. Ač Brno jednou tajmovalo, bodový odskok nebyl více jak o dva body, 9:9. Domácím se podařila jedna série při podání Janečky a šli do vedení. Hostující trenér neváhal, reagoval oddechovým časem a střídáním, 15:12. Domácí volejbalisté se uklidnili, úspěšně útočili, naopak Liberec pod tlakem začal dělat chyby, 21:15. Dukla se snažila v závěru ještě přitvrdit na podání, ale k větší sérii se nedostala a set skončil 25:21 pro Brno.

Čtvrtá sada začala také vyrovnaně, Brno bylo chvíli o dva body nahoře, ale Dukla náskok smazala. Domácí mohli hosty možná, dá se říct, zlomit, ale v rozhodujících momentech byla jejich hra uspěchaná, 8:8. Hostující trenér reagoval oddechovým časem po tříbodové sérii Janečky za stavu 11:9 pro domácí. Esem a blokem Brno skóre navýšilo již na 17:12. Domácí hráli v pohodě, hnali je diváci a pohodlně skóre navyšovali. Brno vyhrálo čtvrtý set 25:17.

Tie-break začal esem Janků, vzápětí ale musel domácí trenér přerušit na podání Demara, který podával úspěšně třikrát. Pak měl ale sérií na podání Janečka, kterého přerušil oddechový čas hostů, 6:6. Strany se měnili za stavu 8:7 pro Brno. Druhá část tie-breaku byla vyrovnaná. Šťastnější nakonec byl Liberec, který vyhrál 18:16 a 3:2.

Autor: Ján Namešanský