Zlín v Brně vyhrál

02.12.2023

Aby domácí pomýšleli na lepší umístění v tabulce a potenciálně lepší pozici pro play-off, musí proti papírově slabším soupeřům, které je v nejbližším období čekají bodovat. Hosté sice moc fazónu nemají, na druhou stranu hodně hráčů z Fatry v Brně hrálo, tamní prostředí znají a utkání pro ně má určitý náboj. Domácím nevycházela zbraň, na kterou staví – podání, na druhou stranu hosté docela úspěšně bránili domácí hráče a nakonec si z Brna po bitvě odváží cenné dva body.

Zlín v Brně vyhrál

Volejbal Brno – VSC Fatra Zlín 2:3 (25:23, 16:25, 23:25, 25:22, 13:15)

Sestřih:

 

Rozhodčí: Kovář V., Buchar T.

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janků, Janečka, Thiessen, Ross, Marocchi, Dixon, libero Kop. Střídali: Novák, Vítamvás, Bukáček

Hosté: Gálík, Truong, Kozák, Čechmánek, Římal, Boyanov, libera Viceník, Vodička. Střídali: Toman, Pražák

Ohlasy po utkání:

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Jednoznačně náš servis a obrana. První tři sety nám nešel servis, pak ve čtvrtém to už začalo trochu vypadat. Vůbec nevím, musíme si za toto nafackovat, přišli jsme o dva body.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): Oboustranně vyrovnané utkání, Zlín lépe bránil, hrál odvážně a to rozhodlo.“

Luan Duc Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Dnes těžký zápas v Brně. Věděli jsme, že domácí budou chtít využít svůj dobrý servis, což se jim asi v prvních setech ne úplně dařilo, na druhou stranou my jsme si pomohli dobrou obranou a konečně jsme začali uhrávat bodové míče, což rozhodlo.“

Zdeněk Sklenář (trenér VSC Fatra Zlín): „Pro nás velice důležité utkání po naší nevydařené sérii, obzvláště z venku se to počítá. Kluky chválím za to prolomení. Domácí tým to ale nevzdával a nic nedával zadarmo.“

Popis utkání:

Utkání začalo vyrovnaně, oba týmy ztrátovaly, nesložil se ubráněný míč, případně se zkazilo podání. První dvoubodové vedení zaznamenalo Brno po esu Davida Janků na 15:13, následně ale Zlín využil horšího příjmu Brna a bylo opět srovnáno. Domácí vzápětí přidali tři body po ztrátě, chybě a obraně a hostující trenér zareagoval oddechovým časem. Hosté otočili při podání Řimala a rýsovala se zajímavá koncovka. V ní nakonec za kratší konec tahal Zlín, 25:23.

Vstup do druhého setu měla lepší Fatra, když při dobré plachtě Gálíka vedla 3:0. Brno postupně srovnalo, nicméně opět při podání Řimala mělo Brno problémy a brněnský trenér Marek reagoval oddechovým časem, 8:12. Zlín i nadále navyšoval vedení (8:15) a domácí trenér reagoval střídáním nahrávače. Z Brna se vytratila agresivita, Zlín byl na koni. Brno příchodem Nováka a Bukáčka trochu ožilo, ale na obrat to nestačilo. Zlín zvítězil v druhém setu 25:16.

Na začátku třetího setu to vypadalo, že se Brno vrátilo do hry, ale po stavu 3:3 se hra vrátila do kolejí druhého setu. Domácí trenér střídá, tajmuje, ale Zlín průběžně vede 11:6. Od tohoto momentu byla hra vyrovnaná, domácí se do koncovky snažili vytvořit tlak a náskok Zlína mírně mazali, 19:22. Tlak Brna se vyplatil a to snížilo již na rozdíl jednoho bodu (21:22), vzápětí ale Zlín po ztrátě ubránil. Hostující Fatra nakonec po dramatické poslední výměně vyhrála set 25:23.

Čtvrtý set začal vyrovnaně, obě družstva se tahaly víceméně po bodu, 11:11. Hostující trenér reagoval oddechovým časem za stavu 14:12 pro Brno, to ale svůj náskok po time navyšuje. Domácí hráči se dostali do pohody, nezastavil je ani druhý oddechový čas Zlína. Brno šlo do koncovky do vedení 20:16 a 23:19. Hostující Toman ale domácím hráčům dělal problémy, po oddechovém času ale zkazil, což zopakoval také Pražák a Brno vyhrálo čtvrtý set 25:22.

Na začátku tie-breaku domácí uhráli bodovku, ale vzápětí prohrávali 2:4. Brno nebylo schopné ztráty, za nepříznivého stavu 3:6 využilo oddechový čas. Strany se měnily za stavu 8:5 pro Fatru, hra byla sice vyrovnaná, ale Zlín už si mírný náskok pohlídal. Utkání ukončil zkaženým riskovaným podáním Novák – 13:15.

Autor: Ján Namešanský